VCC Noord

Virtual Reality Is Gearriveerd

Virtual Reality is een fascinerende manier om te reizen met niets meer dan de kracht van technologie. Met een hoofdtelefoon en bewegingsregistratie laat VR brillen je rondkijken in een virtuele ruimte alsof je er daadwerkelijk bent. Het is ook al tientallen jaren een veelbelovende technologie die nooit echt wordt aangepakt.

Verandering

Dat verandert met de huidige golf VR-producten. Oculus heeft de populaire Rift, HTC en Valve hebben de Steam-vriendelijke Vive, Sony heeft de uitstekende PlayStation VR gelanceerd, Samsung heeft onlangs een aparte controller toegevoegd aan zijn Gear VR en Google’s Daydream groeit gestaag uit de overblijfselen van Google Cardboard.

Ondertussen wachten Microsoft’s Windows 10 mixed reality-platform en een verscheidenheid aan hardwarefabrikanten die eraan werken in de coulissen. Er zijn veel veelbelovende headsets over heel veel verschillende prijs- en vermogensspectrums.

De Grote Vraag: Mobiel Of Aangebonden?

Moderne VR-headsets passen in een van de twee categorie├źn: mobiel of tethered. Mobiele headsets zijn shells met lenzen waarin u uw smartphone plaatst. De lenzen scheiden het scherm in twee beelden voor je ogen, waardoor je smartphone in een VR-apparaat verandert.

Mobiele headsets zoals de Samsung Gear VR en de Google Daydream View zijn relatief goedkoop rond de $ 100, en omdat alle bewerkingen op uw telefoon worden uitgevoerd, hoeft u geen draden op de headset aan te sluiten.

Omdat telefoons echter niet speciaal zijn ontworpen voor VR, kunnen ze niet de beste foto bieden, zelfs met speciale lenzen, en ze zijn met name te weinig krachtig in vergelijking met pc- of gameconsole-gebaseerde VR.

De Nieuwe VR

Qualcomm toonde een aantal coole Snapdragon 835-aangedreven prototype headsets waarmee je rond een virtuele ruimte kunt lopen zonder ergens op aangesloten te hoeven worden of waar sensoren in je kamer zijn geïnstalleerd. En Google kondigde stand-alone Daydream-headsets van HTC en Lenovo aan die geen telefoon nodig hebben en ingebouwde positietracering gebruiken.

Tethered-Headsets

Tethered-headsets zoals de Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR zijn fysiek verbonden met pc’s (of in het geval van de PS VR, een PlayStation 4). De kabel maakt ze een beetje log, maar door alle videoverwerking in een doos te plaatsen die je niet direct aan je gezicht hoeft te klemmen, kan je VR-ervaring een stuk ingewikkelder zijn.

Het gebruik van een speciale display in de headset in plaats van uw smartphone, evenals ingebouwde bewegingssensoren en een externe cameraregelaar, verbetert zowel de beeldgetrouwheid als de head-tracking drastisch. Windows 10 mixed reality headsets zullen waarschijnlijk vergelijkbare voordelen en nadelen zien, maar die apparaten zijn nog niet vrijgegeven aan consumenten (de Rift en Vive werken met Windows 10-systemen, maar maken geen deel uit van het Windows 10 mixed reality-ecosysteem dat Microsoft bouwt).